Ce sunt dintii si de ce avem nevoie de ei?
Dintii sunt structuri de culoarea alba, calcifiate, pozitionate in maxilarele multor vertebrate, cu rol foarte important in masticatie.Trebuie specificat ca, dintii nu sunt constituiti din oase ci mai degraba din mai multe tesuturi cu densitati si duritati variabile. Desi structura generala a dintilor este similara la vertebrate, forma si pozitionarea lor este variata, functie de alimentatia vertebratului in cauza. Astfel, unele animale dezvolta un singur set de dinti, in timp ce altele dezvolta mai multe seturi.
Rechinii, de exemplu, dezvolta un set nou de dinti la fiecare doua saptamani, pentru a-i inlocui pe cei uzati. Rozatoarele prezinta dinti ce cresc continuu, ei fiind mentinuti la o lungime relativ constanta prin ros.Functie de forma si rolul jucat in procesul de masticatie,
dintii se pot imparti in mai multe tipuri: incisivi, canini, premolari si molari. Astfel, ierbivorele prezinta numerosi molari, ce sunt utili in mestecarea si zdrobirea vegetatiei, pe cand carnivorele au nevoie de canini, ce au o forma ascutita-conica utila in procesul de vanatoare.
Dentitia umana este heterodonta, ceea ce inseamna ca exista dinti diferiti prin forma si functie, distingandu-se astfel
incisivi, canini, premolari si molari. Similar altor vertebrate, oamenii au doua dentitii succesive:
dentitia temporara, respectiva
dentitia permanenta. Dentitia temporara cuprinde asa numitii
"dinti de lapte" din perioada copilariei, in numar de 20.
Dentitia permanenta are un numar total de 32 de dinti, cate 16 pe fiecare arcada dentara si apare dupa varsta de 7 ani, in mod progresiv.Dintele prezinta din punct de vedere morfologic urmatoarele elemente principale:
- Coroana - partea principala vizibila a dintelui;
- Radacina - fixata in alveola, la extremitate gasindu-se apexul sau vraful dintelui;
- Colul dentar - cunoscut si sub denumirea de "gatul dintelui";
Din punct de vedere structural dintele este format din substante diferite. Coroana, de exemplu, este constituita din dentina sau ivoriu si este acoperita cu email, numit si substanta adamantina sau smalt. Radacina este formata din tesut osos cu structura specifica si acoperita de o substanta numita cement. In interiorul dintelui gasim camera pulpara si canalul radicular, ce protejeaza pulpa dentara, constituita din vasele si nervii dintelui. Fixarea dintilor in alveolele dentare se face prin intermediul parodontiului definit in anatomie ca un "aparat de sustinere si fixare a dintelui". De fapt, fixarea se face printr-un sistem de fibre conjunctive implantate in cement, gingie si peretele alevolar.
Fiind implicati in procesul de masticatie, dintii sunt in contact direct cu alimentele ingerate. Resturile care raman pe suprafata lor, in special resturile produselor cu cantitati mari de glucide, reprezinta hrana bacteriilor care se gasesc in cavitatea bucala. Inmultirea excesiva a acestora, datorita abundentei de hrana, poate duce la aparitia eventualleor probleme de dentitie.
Placa dentara este formata dintr-un biofilm de bacterii depuse pe suprafata dintilor. Neindepartarea ei periodica poate genera probleme ale gingiilor. Avand suficient timp la dispozitie, placa dentara se poate mineraliza si transforma in tartru dentar.
Cu hrana suficienta la dispozitie si in absenta oxigenului, unele specii de bacterii din cavitatea bucala produc acid lactic, ce dizolva calciul si fosforul din smaltul dintilor. Acest proces de demineralizare duce la aparitia cariilor dentare si in final netratate la distrugerea dintelui. Saliva poate neutraliza in timp aciditatea produsa de aceste bacterii, dar ea nu poate traversa placa dentara, in aceste zone dintele fiind expus. Devine astfel, deosebit de important procesul de indepartare a alimentelor depuse pe suprafata dintilor, pentru a lipsi bacteriile de hrana necesara dezvoltarii si multiplicarii lor, scazand totodata si cantitatea de acid produsa de acestea.
Pastele de dinti organice din gama OrganiCare CaliVita, contin ingrediente ce indeparteaza resturile de mancare acumulate in urma procesului masticatiei si de asemeni extracte de plante provenite din culturi organice, ce ajuta la neutralizarea si controlul bacteriilor din cavitatea bucala, mentinand astfel o dantura sanatoasa.Aloe bardabensis cunoscuta sub numele de Aloe Vera este o planta suculenta cu tulpina scurta, cu lungimea intre 60-100 cm. Ea infloreste vara, avand flori de culoare galbena, in unele regiuni planta fiind folosita si in scop decorativ si are o rezistenta deosebita in mediile aride, necesitand cantitati foarte mici de apa. Gelul obtinut din frunzele sale ajuta la calmarea inflamatiilor.
Malva sylvestris sau nalba este o planta anuala din Europa, cu frunze in forma de lobi si flori violet ce infloreste la sfarsitul primaverii. Extractele din frunzele sau florile plantei prezinta un potential antibacterian semnificativ, fiind eficiente impotriva unui numar de 4 specii de bacterii, dintre care 1 este prezenta la plante iar urmatoarele 3 sunt prezente si la om.
Eucalyptus globulus sau eucaliptul este un arbore originar din Australia si Tasmania, vegetatia sa constituind principala sursa de hrana pentru ursii koala. Uleiul de eucalipt se remarca datorita propietatilor sale antibacteriene si datorita aromei sale foarte placute.
OrganiCare Aloe Vera Toothpaste Gel Eucalyptus and Mallow - pasta de dinti organica cu aloe vera, eucalipt si nalba 75 mlIngrediente: sorbitol, apa, gel de aloe vera, dioxid de siliciu, guma xanthan, extract de nalba, glicerina, ulei de eucalipt, limonen, sorbat de potasiu, dehidroacetat de sodiu.
Mod de utilizare: se recomanda folosirea produsului de cateva ori pe zi, lasand sa actioneze produsul in gura cateva minute inainte de a clati pentru o eficienta mai buna.